Teringin nak makan kek butter. Maka godeklah kek butter sehari selepas godek kek coklat ABC. Memang patutlah rasa badan berat semacam sekarang ni, baju-baju semua sendat... Redha jer lah.. :(
Guna resepi CMG tapi tak letak lemon, jadi la kek butter biasa. Resepinya:
BAHAN-BAHANNYA :-)
125 gram mentega
1/2 cawan gula kastor
2 biji telur gred A
1 biji lemon, parut kulitnya (hanya yang bahagian kuning)
1 camca teh esen vanilla
1 1/2 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour), diayak
1/2 cawan susu segar
7 biji ceri merah, belah 2 setiap satu - saya tak guna
7 biji ceri hijau, belah 2 setiap satu - saya tak guna
Badam cincang untuk hiasan - saya guna walnut (bakar sekejap, patah2kan)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak. Saya guna loyang bulat 8 inci. Ketepikan.
- Putar mentega dengan gula halus hingga putih, masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang.
- Masukkan parutan kulit lemon dan esen vanilla. putar rata.
- Perlahankan kelajuan, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis, putar sebati.
- Tuang dalam tin yang telah disediakan. Tabur walnut cincang. Bakar 25 - 30 minit atau hingga masak, bergantung pada oven masing.
- Biar sejuk sekejap dan keluarkan kek, sejukkan sepenuhnya atas jaringan..
No comments:
Post a Comment