Tuesday, September 25, 2012

Kek Coklat... semudah A, B, C

Asslamualaikum.

Senang betul (senang giler cakap orang muda...) buat kek ni. Anak2 sekolah rendah pun boleh buat, kalau tahu kendalikan oven masa nak membakarnya.

Resepi ni diambil dari satu blog Azie Kitchen, menarik blog ni dan tuan dia without fail akan update blog boleh dikatakan setiap hari. Salute.

Tepek resepi kat sini:


Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula
3/4 cawan serbuk koko Hershey's --> saya pakai serbuk koko biasa je.. 
2 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder
2 biji telur saiz A
1 tsp garam
1 cawan buttermilk
1 cawan Mazola vege oil
1 1/2 tsp vanilla extract
1 cawan air mendidih (boleh letak coffee/nescafe)

Cara Penyediaan :
Panaskan oven pada suhu 300 F (lebih kurang 150 C) untuk membakar secara perlahan (slow baking).

Lenser loyang 9 x 12 dengan oil dan tabur dengan sedikit tepung.  Saya guna 10 x 10. Atau lapik loyang kek dengan kertas kalis minyak.

Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mixing bowl.
Putar pada kelajuan sederhana selama lebih kurang 1 minit. Perlahankan kelajuan, masukkan air mendidih sambil terus diputar. Naikkan pada kelajuan sederhana dan teruskan memutar hingga sebati.
Tuangkan ke dalam loyang. Bakar selama 1 jam atau sehingga kek masak sepenuhnya. Jika cup cake, dalam 22 - 23 minit dan pastikan menggunakan cawan kertas cup cake.

Sangat mudah kan? Semudah A, B, C...

Ini wajah kek yg saya buat menggunakan resepi di atas.. Saya sapu nipis je chocolate ganache, lebihan yg dah pakai sebelum ni. 

Sedap, lembut dan moist..





Kek baru masak...

No comments:

Post a Comment