Raya lepas, saya rasa soto adalah menu wajib ada kat mana-mana tempat yang saya pergi, termasuk lah rumah saya sendiri :). Hari ini, saya rasa saya tak mau makan soto lagi sebab dah muak sangat. Tapi mungkin pengakuan ini bertahan 2-3 minggu saja, lepas tu teringin lagi. Nafsu makan macam tu lah...
*Gambar ihsan jamuan raya yang ada rupa bergedil dan kawan-kawan soto yang lain-lain je.. Kawan-kawan nasi arab pun nak menempel dalam ini gamba..
Apa yang menarik pasal resepi ni, "saya suka, saya suka.. " macam kata Mei Mei dalam kartun Upin Ipin.
Setakat ini, tekak saya kata inilah soto terbaik...
Untuk 1 ekor ayam:
Bahan 1:
1 ekor ayam dipotong empat
- Direbus dengan air yang banyak untuk sup soto sehingga ayam empuk. Jangan lupa masukkan garam.
Bahan 2 - diblend:
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
3 biji buah keras
1 st ketumbar
1 st jintan manis
1 st jintan putih
Sedikit kunyit
1 st lada putih
Bahan 3:
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 batang serai - ketuk
2 inci lengkuas - ketuk
3-4 helai daun limau putut
Bahan 4:
1 labu bawang putih di hiris nipis dan di goreng garing.
Sepokok daun bawang di potong 2-3 inci panjang.
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis Bahan 2 bersama-sama dengan Bahan 3 sehingga wangi dan pecah minyak.
- Tuangkan bahan tumis ke dalam periuk ayam. Biarkan seketika agar rempah menyerap ke dalam ayam. Jangan lama sangat nanti ayam lerai... :)
- Keluarkan ayam dari periuk sup. Kalau suka, ayam digoreng dahulu sebelum disiat isinya. Ketepikan.
- Perasakan garam dan gula (kalau suka) dalam sup. Sebelum tutup api, masukkan Bahan 4. Tutup periuk.
- Dah siap ayam dan supnya.
Bergedil (kawan baik soto..)
Bahan a:
1 kg kentang - di hiris 1/2 cm tebal
- Goreng kentang sehingga masak dan kekuningan (jgn kuning sangat).
- Tumbuk lumat ketika masih panas.
Bahan b:
200 gm daging kisar
2 ulas bawang putih, cincang
- Tumis bawang putih, masukkan daging kisar. Tumis sehingga daging masak dan kering.
Bahan c:
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
- Kedua-dua bawang ini digoreng seketika (ketika menggoreng kentang, campak sekali bawang).
- Selepas itu ditumbuk lumat.
Bahan d:
- Daun saderi dihiris halus
- Bawang goreng
- Gaulkan kesemua bahan a, b c dan d di atas dalam mangkuk besar.
- Perisakan dengan garam, gula, dan serbuk lada putih.
- Gentel bulat/bujur/leper ikut suka...
- Celupkan dalam telur yag dipukul sedikit dan goreng hingga kekuningan/perang.
No comments:
Post a Comment