Hari ni 6 Zulhijjah 1432H. Dah nak raya haji kita ya.. Terkenang tahun lepas ketika ini kami sedang bersiap sedia lahir dan batin untuk bertolak ke Arafah dan seterusnya ke bumi Mina bagi menyempurnakan rukun Islam ke 5... Satu pengalaman yang sukar digambarkan dengan kata-kata akan keindahan kembara haji dengan segala rahmat, keagungan, kebesaranNya yang lebih 'dekat' dirasai... Allahuakbar. Moga kami beroleh haji yang mabrur dan diizinNya kami kembali lagi ke sana nanti.
Cornflakes madu ni buat Sabtu lepas memandangkan ada 2 kotak lagi cornflakes lebih lepas buat untuk raya aidilfitri lepas. Cornflake ni tak laku bebudak ni takat nak makan dengan susu je.. tak macam honey stars atau coco crunch. Abah dan uminya pun sama gak :)
So kena paksa buat lagi cornflakes madu ni:
125 g butter
1/2 cawan gula
5 sudu besar madu
250 g cornflakes
(kalau suka boleh tambah peanut atau almond)
- Kacau atas api butter, gula dan madu sampai larut.
- Masukkan cornflakes kacau sampai rata (api kecil sekali)
- Sudukan ke dalam paper cup. Taburkan manik hiasan atau color rice.
- Bakar 170 C selama 8 minit.
Hari Ahad pulak bikin RV lagi. Kek ni ada badi jugak ni, lama tak makan teringin..lama tak makan, teringin lagi... Walaupun dan 2 kali entry sebelum ni pasal RV, lom penah tulis resepi yg saya pakai. Ambil kat MyResepi lama dulu... tapi dah adjust-adjust sikit.
130 g pure butter (Anchor pun boleh la)
1 1/2 cawan gula kastor
2 biji telur
1 st esen vanila
1 cawan buttermilk @ 1 cawan susu segar dicampur dengan 1 sb perahan lemon atau cuka, dah dibiarkan 10 minit
1 sb pewarna merah (resepi asal kata 2 sb)
2 cawan tepung superfine*
2 sb serbuk koko*
1/2 st soda bicarbonate*
(bahan bertanda * diayak bersama)
1 st baking powder
1 st cuka
- Pukul butter dan gula sampai kembang.
- Masukkan telur satu per satu. Masukkan esen vanila.
- Campurkan pewarna merah ke dalam buttermilk.
- Masukkan 1/2 buttermilk ke dalam adunan butter dan dikacau sebati. Masukkan 1/2 dari tepung yg telah diayak dan kacau sebati. Ulang lagi sekali.
- Campurkan baking powder ke dalam cuka, dan terus dimasukkan ke dlm adunan. Kacau sebati.
- Masukkan ke dlm paper cup sehingga 2/3 penuh dan bakar 170 C selama 18 - 20 minit (ikut saiz cup)
Cream cheese topping:
250g cream cheese
50 g butter
3/4 cawan icing sugar
1 sb susu cair/segar
1 sb perahan lemon atau 1 @ 2 drops of orange essence
- Pukul cream cheese dan butter sehingga kembang.
- Masukkan icing sugar, pukul lagi.
- Masukkan susu dan perahan lemon @ orange essence dan pukul lagi sampai sebati.
- Sedia digunakan untuk topping, paling senang guna nozzle star tip dan hias dgn manik atau kek yg dihancurkan. Ikut kreativiti memasing.
No comments:
Post a Comment