Resepi refer kat post terdahulu, cumanya kali ni tambah esen pandan. Harum sekali bau dia dan rasa pun lebih enak, tak la plain tepung semata. Anak-anak kata "bau macam London Swissroll.." (yang pandan flavor tu lah). Next try nak tukar susu ke santan pulak hehe..
Kali ni kejadiannya lain bebenor, merekah macam apam mekar pulak.. Maybe sebab terlebih beat ataupun api masa mengukus terlalu ganas.. (kali ni pakai pengukus tradisional, dulu tu pakai electric food steamer).
Tapi cantik gak bila dia mekar setaman cam ni :).
Saya nak kongsikan pe'el apam ni. Tak tahu lah org lain buat jadi macam saya ni jugak ke.
Kalau kita kukus apam ni berbatch-batch (almaklum la pengukus tak muat nak kukus sekali semua), batch yg last-last tu apam ni ada banyak gelembung2 udara dan texturenya dah tak gebu. Tengok gambar ni..
Kan nampak buih2 udara kat atas tu.. (yg tak merekah ni setelah di kawal api tak terlalu besar)
So kalau boleh, kukus secepat mungkin bagi mengelak tindakbalas kimia yg berlau dlm adunan jika dibiarkan lama.
No comments:
Post a Comment