2 tin besar sardin
1 botol sos tomato
5-7 tangkai cili kering (rendam dan blend)
3 ulas bawang putih
2 labu bawang besar
Secekak daun kesum
1 batang bungan kantan
3 biji tomato (didadu)
Garam dan gula secukup rasa
- Sardin dihancurkan mengunakan garpu bersekali dengan sosnya, tak perlu halus sangat
- Tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili kering blend hingga wangi dan masak
- Masukkan sardin, sos tomato, buah tomato dan air (lebihkurang 2 cawan) dan kacau sebati.
- Biarkan mendidih lalu dimasukkan bunga kantan (hiris nipis atau ketuk, ikut suka) dan daun kesum
- Perasakan garam dan gula
- Biarkan mendidih dengan api sederhana lebihkurang 10 minit dan bolehlah diangkat.
- Hidangkan dengan spaghetti, timun hiris, telu rrebus dan cili api (ikut suka).
No comments:
Post a Comment