Thursday, January 19, 2012

Spaghetti Sardin


2 tin besar sardin
1 botol sos tomato
5-7 tangkai cili kering (rendam dan blend)
3 ulas bawang putih
2 labu bawang besar
Secekak daun kesum
1 batang bungan kantan
3 biji tomato (didadu)
Garam dan gula secukup rasa


  1. Sardin dihancurkan mengunakan garpu bersekali dengan sosnya, tak perlu halus sangat
  2. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili kering blend hingga wangi dan masak
  3. Masukkan sardin, sos tomato, buah tomato dan air (lebihkurang 2 cawan) dan kacau sebati.
  4. Biarkan mendidih lalu dimasukkan bunga kantan (hiris nipis atau ketuk, ikut suka) dan daun kesum
  5. Perasakan garam dan gula
  6. Biarkan mendidih dengan api sederhana lebihkurang 10 minit dan bolehlah diangkat.
  7. Hidangkan dengan spaghetti, timun hiris, telu rrebus dan cili api (ikut suka).

No comments:

Post a Comment