Kenapa JJ? Jay Jay penyanyi itukah? Jaya Jusco kah? Bukan...bukan.. Tapi saya abadikan "JJ" pada nama kek ini kerana empunya resepi ini ada kaitan dengan singkatan JJ, dan resepi ini saya rasa unik kerana belum pernah saya jumpa resepi seakan dengannya.
To the one whose related to the JJ's abbreviation here, please allow me to share your great recipe:
Bahan A:
250g butter
2 cawan gula perang
1/2 st ovalette
Bahan B:
3 biji telur di pukul berasingan sehingga berbuih
1 st esen vanila
Bahan C:
1/2 tin susu cair
Bahan D: (semua diayak bersama sebanyak 4 kali):
2 cawan tepung superfine
1/2 cawan serbuk koko
1/2 st baking powder
1 st soda bicarbonate
Bahan E:
1/2 cawan air suam
Steps:
- Bahan A - pukul butter dan gula perang sehingga gebu dan putih. masukkan ovalette dan pukul sebati.
- Masukkan Bahan B dan pukul sebati.
- Masukkan Bahan D, pukul sebati.
- Masukkan Bahan C sedikit demi sedikit sehingga habis.
- Akhir sekali, masukkan Bahan E. Kacau sebati.
- Tuangkan ke dalam loyang 9 inci yang telah digriskan dan alas dengan kertas minyak. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama lebihkurang 45-55minit (bergantung pada oven)
Resepi yang sama juga kawan saya selalu buat http://daridapurjaja.blogspot.com/2012/01/kek-coklat.html
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment