Wednesday, January 1, 2014

Cheddar Cheese Muffin

Salam tahun baru 2014. Moga tahun ini kita menjadi lebih baik dari tahun lepas dan tahun2 sebelumnya.

Lembut, gebu, lemak dan manis sederhana... Itu review yg saya berikan utk resepi ini. Sedap tak rugi mencuba, lagipun senang dan cepat. Saya buat ni saiz kecik diameter 3.5 cm dapat dalam 20 biji.


Resepi:Chef Noraini Zakaria 
Sumber: Izahdaut

Bahan: 
250g tepung gandum 
150g minyak masak 
150g susu segar kotak *boleh guna buttermilk 
70g keju cheddar} diparut
50g keju cheddar},diparut -utk hiasan
150g gula kastor 
13g serbuk penaik 
1 sudu teh garam 
2 biji telur gred B-dipukul  

Cara:
1.Satukan minyak,susu segar,gula kastor,garam dan telur dalam mangkuk adunan.Kacau hingga sebati. 
2.Ayak tepung gandum dan serbuk penaik ke dalam adunan tadi.Masuk- kan 70g keju cheddar. 
3.Tuangkan adunan cecair ke dalam tepung tadi.Gaul dengan senduk hingga sebati tetapi masih nampak berketul dan berat.Terlebih gaul (overmixing) akan menyebabkan mufin mengeras. 
4.Panaskan ketuhar pada suhu 200'C selama 15 minit.Tuangkan adunan ke dalam cawan mufin sehingga 3/4 penuh.Tabur keju cheddar untuk hiasan. Bakar selama 20 minit hingga mufin masak. 


No comments:

Post a Comment