Sunday, February 23, 2014

Cream cheese frosting

Assalamualaikum.

Lama tak update blog ni. Sibuk sikit awal tahun ni dengan penghujung semester, buat soalan, marking assignment, marking final, siapkan grading. Tambah pulak anak2 start masuk tuisyen itu ini menjadikan awal tahun memang agak sibuk bagi semua ibu2.

Just nak update letak satu pencapaian baru buat diriku sebab dab berjaya buat cream cheese frosting yang campur dengan whipping cream. Lain org lain cara kejayaannya, entah kenapa aku buat cream cheese frosting campur whipping cream 2 kali sebelum ni tak berapa menjadi. Tak bercampur sekata dan macam berketul dan tak licin. Kenapa nak sgt buat frosting jenis ni, sebab aku rasa lebih light rasa creamnya, tak heavy rasa cheese dan oleh itu boleh ngap byk sket...hehe..

Baru2 ni ada sorang kawan baker yang baru berkecimpung dengan tempahan kek bagitau dia guna whipping cream jenama Vivo. Aku pun try lah beli dan guna whipping cream ni utk buat cream cheese frosting ni. Alhamdulillah menjadi bercampur sekata dan licin elok. Sebenarnya aku aku tak sure tang mana silap sebelum ni, aku suspek terlebih pukul sampai keras sangat baru campur dengan cheese cream yang dipukul berasingan dengan butter dan gula aising, menyebabkan whip cream sukar sekata. Ke sebab certain brand memang camtu pe'el nya? Entah la selagi semangat nak mencuba ada, selagi tu lah kita masih mencuba sehingga mendapat hasil yg diingini. Macam ni lah org belajar sendiri tak pergi kelas, kalau masuk kelas sure dah tahu sebab musababnya..
 
Resepi:
250g cream cheese Philadelphia
50g butter
3/4 cawan gula icing diayak
Sedikit perasa vanila
1 cawan whipping cream - pukul sehingga kembang tapi belum bertanduk tajam, tanduk pendek tumpul je :) kuakua...

Mula2 pukul cheese dan butter sehingga berkrim.
Masukkan gula icing sedikit demi sedikit.
Pukul hingga kembang dan berkrim.
Masukkan esen vanila atau perasa oren jika suka.
Campurkan dengan whipping cream yg telah dipukul, pukul hingga sekata dan smooth.
Dah ready utk digunakan.. 
Kalau lebih boleh simpan dalam freeze dan defroze sebelum guna.

Okay, nak letak gambar kek red velvet (kek apa lagi mak suka buat dik non oiii...) yang menggunakan cream cheese frosting dengan whipping cream ni.

Ni yang buat kek sebiji tema JDT... Walaupun tiada kerabat Johor dalam keluarga ini..

Ni yang buat cupcakes, habuan anak kat asrama..




No comments:

Post a Comment