Kuakuakua...
Azlita Masammanis memang pemberi inspirasi kepada para ibu2 untuk masak memasak ni. Apa saja yang dia post kat blog atau fb akan memberi idea atau mencetus kerajinan untuk saya ke dapur. Tqvm to her, hanya Allah yg dapat membalas sifat pemberi yang dia miliki disertai dengan bakat mengambil gambar yg dia ada. Foto2 masakannya are really inspiring...
Cucur saya ni mengambil ilham cucur udang my sifu kak azlita. Tapi saya buat aci dan je dengan bahan2 yg dah ada kat rumah je, maklum la singsing lengan baju kurung pas balik keje.. Oleh kerana hari dah 6.45 petang dan malas nak kopek udang yg masih keras dari peti ais, saya ganti dengan jejari ketam...boleh? Boleh je la kan, kita buat dia...:) Dan saya tambah cheddar cheese parut kasik lemak itu chuchur. Hasilnya memang best lah cucur ni, sangat lembut walau dah sejuk.
Jejari ketam - belah dua dan hiris pendek2
Kentang - parut
Karot - parut
Daun bawang / daun kucai dihiris
Cili merah dihiris halus
Bawang besar didadu
Telur 1 biji
Garam secukup rasa
Gula 1 sudu besar
1/2 st yis segera
1/2 st baking powder
Tepung 2 1/2 cawan
1/2 cawan cheddar cheese yang telah diparut
Air secukupnya
Campur je semua bahan dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga mendapat kepekatan cucur.
Biarkan 15-20 minit dan goreng.
Petang tu saya cicah cucur ni dengan kuah kacang segera..marvelous!!
No comments:
Post a Comment