Lama tak update resepi kat keeper ni.
Ni ada satu lagi makanan kudap-kudapan aka makanan ringan untuk hidangan seisi keluarga. Asalnya dari Spain kot sebab en wiki kata churros ni dikenali juga sebagai Spanish doughnut. Tapi kalau tak silap saya org kita pun dah lama buat kuih ni yang dikenali sebagai kuih belimbing. Kalau berminat nak cari susur galur kedua2 kuih ni ok jugak kan..sebagai penambah ilmu apa salah nya. Tapi sekarang ni saya tak cukup masa nak buat research tu, maka ada baiknya saya salin resepi yg saya pakai dan terbukti menjadi, at least for me..
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan air
2 biji telur
1 sudu makan marjerin/butter
1 sudu makan gula
Secubit garam
esen vanilla
Cara-cara
Didihkan air, gula, garam dan butter. Perlahankan api. Masukkan tepung. Kacau cepat2 guna senduk kayu. Sejukkan dulu sampai suam2 kuku. Pukul telur dan esen vanila dengan whisk. Tuang telur ke dalam tepung tadi dan pukul sebati dengan mixer.
Panaskan minyak, masukkan adunan ke dalam acuan sawa atau piping bag dan picitkan ke dalam kuali. Gunting setiap 5cm. Goreng hingga kekuningan dan angkat. Taburkan gula yg digaul dgn serbuk kulit kayu manis. Sedia utk dmakan!
1 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan air
2 biji telur
1 sudu makan marjerin/butter
1 sudu makan gula
Secubit garam
esen vanilla
Cara-cara
Didihkan air, gula, garam dan butter. Perlahankan api. Masukkan tepung. Kacau cepat2 guna senduk kayu. Sejukkan dulu sampai suam2 kuku. Pukul telur dan esen vanila dengan whisk. Tuang telur ke dalam tepung tadi dan pukul sebati dengan mixer.
Panaskan minyak, masukkan adunan ke dalam acuan sawa atau piping bag dan picitkan ke dalam kuali. Gunting setiap 5cm. Goreng hingga kekuningan dan angkat. Taburkan gula yg digaul dgn serbuk kulit kayu manis. Sedia utk dmakan!
No comments:
Post a Comment