Salam..
Dah lama tak buat cheese tart sebab lately ni asyik buat fruit tartlet. Seperti mana saya dah bagitau dalam entry-entry tartlet sebelum ni, saya hanya beli tart shell dah siap je. Kebanyakan kedai bahan bakeri ada menjualnya, mungkin ada baker yang supply kan tart shell ke kedai bakeri atau pun boleh je order terus dengan para bakers. Harganya berpatutan lah saya rasa, yang saiz mini selalunya dalam RM30 per 100pcs, Kalau yang besar sikit (err... lupa nak ukur) dalam RM38 per 100 pcs.
Oleh kerana ada lebihan tart shell lepas buat fruit tartlet hari tu, saya buat cheese tartlet pulak. Resepi sama dengan yg kat sini. Dan oleh kerana malas nak beli filling (kalau beli mesti tak habis pakai dan expired macam tu je..), saya guna cooking choc bentuk coin sebagai filling.... boleh?? Boleh je lah labu... Sebenarnya tak boleh...hahaha. Sebabnya, bila tartlet tu dah sejuk, the choc coin akan mengeras semula... TAPI...belasah je lah sebab bukan keras mana pun nak gigit dia, tak patah gigi punya. Cumanya tak berapa cantik menarik dah sedap la... So next time kalau nak boh filling choc, buatlah choc filling nye tu taw...jangan malas2 nak mengelat macam ni... :)
No comments:
Post a Comment