Monday, January 14, 2013

Cheese Tart

Salam.

Saya masih ingat entry pertama A Recipe Tester saya letak gambar cheese tart dan pulut mangga. Sejak dari itu, saya memang tak meng-cheese tart sehingga la ke weekend semalam...



Tart shell warna-warni ni saya beli melalui kawan saya. Pembekalnya ialah Elliez De Heart di Bandar Baru Bangi Seksyen 5. Sedap rasa tart shell ni, tak terlalu tebal dan crunchy. Beliau ada gak jual yg biasa (bukan warna-warni). Senang zaman sekarang, beli je tart shell ready-made, balik bancuh isi nyer jek - nak taruk apa, bancuh je.. Tapi senang mesti ada harga yg perlu dibayar, jgn pula compare kos "kalau buat sendiri...". At least tidaklah kita membeli 100%, ala-ala hybrid gituu..

Resepi inti cheese:
250g cream cheese
1/2 cawan gula kastor
30g mentega
1 biji telur
3 sb UHT whipping cream
Filling yang disukai - masukkan dlm piping bag

Cara-cara:
+ Beat cheese, gula dan mentega sampai kembang
+ Masukkan telur, beat dalam 30 saat
+ Masukkan whipping cream, beat dalam 15 saat je..
+ Masukkan dalam piping bag

Cara buat tart:
+ Susun tart shell dalam dulang pembakar
+ Paipkan filling ke dalam tart shell (kuantiti ikut suka)
+ Paipkan cheese sehingga penuh
+ Lorekkan permukaan cheese dengan filling dgn corak disukai
(corak paling standard ialah buat 3-4 garisan kecil 3mm berderet dengan menggunakan filling. Lepas tu, dengan menggunakan lidi pencungkil gigi. tarik dari garisan paling atas hingga melepasi garisan paling akhir)
+ Bakar dengan suhu 150 celcius selama 15 minit.


Eh shell ni ada penutup pulak... :)


No comments:

Post a Comment