Marble cake dari Sinar Hidupanku
Sedap kek ni... lembut, gebu, moist. Menepati citarasa saya untuk sebuah kek butter. Nak buat dia jadi kek batik arora ke, marble ke terpulang kepada citarasa masing2.. Resepi kek butter terbaik bagi saya. Untuk kek cawan pun sesuai, kek tak lekang dari cawan setelah sejuk.
Resepi copy paste:
Bahan-bahan- loyang 8x8 inci
- 250 gm mentega
- 100 gm gula castor
- 3/4 cawan susu pekat manis
- 6 biji telur gred A - saya guna 5 biji sahaja
- 250 gm tepung gandum
- 2 sudu teh baking powder
- pewarna dan perisa kegemaran
- Panaskan oven pada suhu 170 ~ 180 darjah celsius
- Griskan loyang dengan butter. Kalau guna loyang, alas dasar loyang dengan baking paper.
- Satukan tepung gandum dan baking powder, kemudian diayak- ketepikan dulu.
- Sementara itu, pukul mentega dan gula sehingga kembang dan memutih
- Tambahkan susu pekat manis dan terus pukul hingga adunan sebati
- Masukkan telur sebiji demi sebiji( pastikan telur tu dah rata baru masukkan satu biji lagi) hingga habis.
- Masukkan campuran tepung dan baking powder tadi ke dlm adunan dan pkl lagi hingga sebati.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
- Letakkan setiap bahagian dengan pilihan perisa dan warna yang disukai. Gaul rata.
- Tompok-tompokkan setiap warna dalam loyang hingga habis
- Setiap tompokan 1 senduk
- Masukkan dalam oven, dan bakar dengan menggunakan api bawah selama 45minit ~ 1 jam.
- Atau sehingga kek telah di masak dengan sempurna
No comments:
Post a Comment