Hari ni rasa nak mengukis pulak... Sebenarnya cookies yg dah lama dok teringin nak buat ialah tart nenas. Jem nenas pun dah lama beli tapi ntah kenapa malas pulak nak mula...
Yang boleh jadi buat cookies hari ni adalah disebabkan oleh kak ngah yang janji dgn umi nak tolong bulat2 kan doh dan susun dalam loyang. Umi cuma bancuh adunan dan bakar je.
Resepi ambik dari blog Azie Kitchen:
Biskut Famous Amos
Oleh: Azie Kitchen
Bahan A
1/4 cawan gula kaster
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan mentega (~+75 gm)
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur gred B
1/4 sk garam
1/2 sb susu segar @ susu tepung
1/2 sk vanilla extract
Bahan B
2 cawan tepung gandum (di ayak)
1 sb serbuk koko (di ayak)
1 sb tepung jagung (di ayak)
1/2 sk cream of tartar Nona (boleh ganti dg 1/2 sk cuka/ jus lemon)
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 cawan walnut cincang/almond nib (blh ganti biji bunga matahari)
1 cawan semi sweet chocolate chips
Cara cara:
Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar sehingga sebati dengan menggunakan whisk.
Ayakkan tepung gandum bersama serbuk koko, tepung jagung, sida bica dan cream of tartar. Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit ke dlm adunan tadi. Kacau menggunakan spatula.
Masukkan kekacang dan chocolate chips. Adunan agak lembik tapi tak apa.
Simpan dalam fridge selama 30min-1 jam.
Dengan menggunakan sudu atau tangan, bulat2kan adunan dan susun dlm loyang yg telah digris. Jarak2 kan sedikit kerana biskut akan mengembang.
Bakar dengan suhu 170 darjah celcius selama 20 minit.
Sejukkan atas redai dan simpn dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment