Saturday, May 9, 2015

Nasi Minyak dan Kerutup Daging

Assalamualaikum. 

Lama tak update recipe keeper ni. Walaupun pernah letak resepi kerutuk daging tak lama dulu, hari ni saya tambah dengan resepi nasi minyak pulak..

Nasi minyak:
5 pot beras (saya guna beras siam) - basuh dan toskan. Masukkan dalam rice cooker dan masukkan sukatan air mengikut beras. On kan suis, sementara menyediakan bahan tumis. 

Bahan tumis:
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
-semua dihiris halus atau blend atau tumbuk
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 biji cengkih
2 batang kayu manis
3 sb sos tomato
2 sudu besar minyak sapi
2 helai daun pandan disimpul
1/4 cawan susu cair
2 titik pewarna kuning

Panaskan minyak sapi (boleh campur dgn sedikit minyak biasa)

Tumis semua bahan sehingga garing. Sebelum angkat, masukkan 3 sb sos tomato. 

Tuangkan ke dalam nasi yang sedang ditanak tadi. Masukkan garam secukup rasa dan kacau sebati. Tutup periuk sehingga menggelegak. 

Semasa nasi sedang menggelegak, masukkan susu cair dan pewarna kuning. Kacau sekali sekala sehingga nasi kering. 

Tutup periuk dan biar sehingga masak. 


Kerutuk daging saya kali ini menggunakan daging rusa. Rasanya setiap kali update resepi kerutuk, memang saya menggunakan daging rusa. Nampaknya kat rumah saya ni selalu ada daging rusa dari Sabah ni..

Kerutuk daging:
1 kg daging
3 sb rempah kerutuk
3 sb cili kering yang dimesin
7-8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
(Separuh dari bawang dan halia dihiris untuk menumis. Separuh lagi ditumbuk atau diblend dan dicampur dengan rempah kerutuk)
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 batang kayu manis
5 biji bunga cengkih

1 cawan santan pekat
2 keping asam gelugur
3 biji kentang dikupas dan belah empat
3 sb sos tomato
2 sb kerisik
Garam dan gula secukup rasa

Tumis bawang hiris dan rempah kasar sehingga garing.

Masukkan rempah kerutuk yang dicampur dgn bawang tumbuk serta cili mesin. Tumis sehingga pecah minyak. 

Masukkan daging dan gaul rata. 

Masukkan garam dan perlahankan api. Tutup periuk sehingga air daging keluar. Kacau sekali sekala sehingga daging empuk. 

Setelah daging empuk masukkan santan pekat dan sedikit air serta asam gelugur. Biarkan mendidih dan masukkan kentang.

Setelah kentang empuk, masukkan pula masukkan sos tomato. 
Masukkan juga kerisik dan kacau rata. 
Masukan gula dan perasakan garam. 

Setelah puashati bolehlah tutup api. 

Hidang dengan nasi minyak atau nasi putih serta sambal belacan cuka dan acar timun. 





No comments:

Post a Comment