Sunday, October 4, 2015

Ayam Butter Creamy

Salam


Mencuba kelainan dalam hidangan ayam. Terkenal di restoren2 chinese cuisine tetapi telah menular ke dapur2 rumah. Boleh juga dicampurkan dengan telur masin merah sewaktu membuat sos, lagi sedap.. Tapi kalau concious dengan kolestrol, boleh lupakan telur masin (seketika)

Bahan2:
400g isi ayam dipotong kecil
1 1/2 sb serbuk kari ayam/daging
1 sb tepung gandum
1 biji telur
2 st garam

Cara:
Perap ayam dengan bahan di atas selama 1 jam. Setelah diperap, goreng ayam (goreng terendam atau goreng sautee)

Bahan2 sos butter:
100 g butter
3-5 pelepah daun kari
10 biji cili api di potong menyerong (nak pedas campur dgn cili api merah. Jgn pula semuanya cili api merah nanti takleh makan plak..)
2/3 cawan susu cair
1/2 cawan air
Garam, gula dan lada hitam utk perasa

Cara:
Panaskan butter. Masukkan cili api dan daun kari. Kacau seketika sehingga layu. Masukkan susu cair dan air. Biarkan mendidih. Masukkan bahan perasa. Masukkan ayam yg telah digoreng. Biar kan seketika sambil dikacau. Jangan sampi kering sangat kerana setelah tutup api ia makin meresap sebab ayam gireng ada tepung. 

Sedap dihidangakn dengan nasi putih. Semalam saya buat sebagai lauk sampingan nasi lemak. Boleh? Boleh aje...double lemak!



No comments:

Post a Comment