Sambal belacan Kelantan memang lain dari yang lain.. Sekarang ni sejak nasi belauk Kelate dah memasuki pasaran dan femes di seluruh Msia (nasi kak wok, nasi kg air dingin, nasi kak noh, dan macam2 nama lagi) ramai yg dah 'masuk' dengan sambal belacan Kelantan style ni. Trademark sambal ni ialah rasa manis2 pedas, rasa masam cuka dan sesetengahnya rasa kulit limau kasturi..
10 tangkai cili kering (potong, cuci, rebus dan tos)
15 tangkai cili merah
30 tangkai cili api hijau
6 biji limau kasturi (dibuang biji)
1/2 cawan cuka
1/2 cawan gula
1 sb garam
1 ulas bawang putih bakar
3 cm belacan bakar (ikut suka)
Serbuk perasa
Cili semua tu kena potong kecik2...Blend semua bahan, jangan lumat sangat. Boleh simpan dalam bekas kedap udara dalam peti ais. Ada orang ganti cuka dengan air asam jawa.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment