Monday, April 2, 2018

Pulut Lemak dan Mangga

Assalamualaikum.

Pulut lemak yang dimakan dengan buah mangga dan santan adalah makanan Thai yang telah lama femes di tpt kita. Mulanya saya ingat pulut mangga ni di makan dengan mangga harum manis je, rupanya tak kisahla mangga apa2 pun asalkan mangga yg masak dan manis. Orang kita lebih familiar dengan pulut durian sebelumi ni, kalau pulut durian lazimnya org makan dengan santan mentah dan pulut tanak/kukus kosong, bukan pulut lemak. Pulut mangga juga selalunya dimakan dengan kuah santan yang dimasak dengan sedikit tepung jagung dan sedikit manis.

Ini versi yang saya buat semalam..


Pulut lemak:
700g pulut - rendam 2 jam @ lebih
1 mug santan pekat, dicampurkan dengan 1.5 st garam
2 sb gula pasir

Kukus pulut selama 30 minit.
Angkat dan tuangkan dlm bekas besar. Arungkan santan sehingga rata.
Masukkan dalam pengukus dan kukus semula 15 minit.
Angkat dan gaul dengan gula pasir sehingga rata.
Masukkan dalam bekas dan tekan sedikit.

Kuah santan:
1 mug santan pekat
1 mug air
1 st garam
3 sb gula
1.5 sb tepung jagung, dicampurkan dengan sedikit air

Campurkan semua bahan kecuali tepung jagung.
Didihkan atas api sambil dikacau.
Bila mendidih, masukkan tepung jagung, kacau sebati.
Bila mendidih lagi sekali terus tutup api.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment