Wednesday, May 18, 2011

Mee udang sos

Dah lama tak update baking-membaking ni. Bukan tak membaking dah tapi... tapi... emm adalah.. Terus terang cakap, ada lah try buat french macarons tapi hasilnya 40% sukacita, 60% dukacita. Taulah si macarons ni, kalau rasa ada tapi roper tak ada, bukan macarons namanya. Ala.. macam retis Malaysia lah, kalau ada bakat je, roper tak ada, tak akan ke mana.. Jadi cerita macarons kena silentkan dulu sehingga hasilnya berbaloi utk diabadikan kat blog ni. Bak kata angah "kita teruskan berusaha Ummi, yg beli tu tak sedap langsung..".

Kita beralih ke makanan ala berat (bukan ala Barat) pulak kali ni. Mee udang sos. Bukan mee sos udang, lain tu. Mee udang sos namanya cenggitu sebab perencah dia sos je.. of course adalah cili boh dan bawang sket. Takde perencah lain dah melainkan sos je.

Caranya senang je tumis cili kering yang diblend sekali dengan bawang putih dan merah.
Bila dah garing atau pecah minyak, masukkan air.
Tunggu mendidih, masukkan sos cili dan sos tomato. Agak banyak juga dalam setengah cawan each, untuk sepaket mee. 
Lepas tu masukkan udang, lagi besar udang lagi best, udang kertas boleh, udang galah pun boleh.
Masukkan juga tomato belah empat, sayur sawi dan hirisan cili merah. Perasakan garam. Gula tak payah sebab sos cili dah manis.
Tunggu mendidih sekali lagi terus masukkan mee kuning yg dah jirus air panas, tutup api.
Hidang panas-panas, lengkapkan dengan daun bawang/sup, bawang goreng.
Yummy..yummy.. ala-ala Kuala Sepetang atau Sungai Dua punyer..


Yang ini namanya ada mee di sebalik udang...

No comments:

Post a Comment