Kita beralih ke makanan ala berat (bukan ala Barat) pulak kali ni. Mee udang sos. Bukan mee sos udang, lain tu. Mee udang sos namanya cenggitu sebab perencah dia sos je.. of course adalah cili boh dan bawang sket. Takde perencah lain dah melainkan sos je.
Caranya senang je tumis cili kering yang diblend sekali dengan bawang putih dan merah.
Bila dah garing atau pecah minyak, masukkan air.
Tunggu mendidih, masukkan sos cili dan sos tomato. Agak banyak juga dalam setengah cawan each, untuk sepaket mee.
Lepas tu masukkan udang, lagi besar udang lagi best, udang kertas boleh, udang galah pun boleh.
Masukkan juga tomato belah empat, sayur sawi dan hirisan cili merah. Perasakan garam. Gula tak payah sebab sos cili dah manis.
Tunggu mendidih sekali lagi terus masukkan mee kuning yg dah jirus air panas, tutup api.
Hidang panas-panas, lengkapkan dengan daun bawang/sup, bawang goreng.
Yummy..yummy.. ala-ala Kuala Sepetang atau Sungai Dua punyer..
Yang ini namanya ada mee di sebalik udang...
No comments:
Post a Comment