Thursday, December 29, 2011

Kek Pisang

Resepi ambil dari kertas kat cake tin jenama Eagle. Bagus jugak, beli cake tin dapat resepi percuma.. :) Nampak cam logikal and reliable resepi tu, so terus cuba, kebetulan beli pisang lemak manis setandan dari Banting hari tu... It turned up very nice, tasty and soft...



The recipe:

½ cawan mentega
½ cawan gula
2 biji telur
3 biji kecil pisang
1 ½ cawan tepung naik sendiri
50 ml susu (boleh guna buttermilk instead – campurkan susu ni dengan 1 sb cuka)
1 st esen vanilla @ 1 st esen pisang
1 st soda bicarbonate

Cara-cara membuat:
1.       Pukul butter dan gula sampai kembang.
2.       Masukkan telur satu per satu dan pukul sebati.
3.       Masukkan esen vanilla @ esen pisang @ kedua-duanya sekali J.
4.       Masukkan pisang yg telah dilenyek halus.
5.       Masukkan tepung secara berselang seli dengan susu @ buttermilk yg telah dicampurkan dengan soda bicarbonate.
6.       Bakar 170o celcius, 40 minit.

No comments:

Post a Comment