Monday, December 10, 2012

Salam kembali ke sekolah..opsss!! ke alam siber: Cheese Biscuit Pudding (2)

Hehehe.. Genap 2 bulan blog ku menyepi. Banyaklah faktor menyumbang kepada kesepian blog ini, tak yah cerita lah. Empunya blog alhamdulillah masih dikurniakan nikmat sihat dan lapang, dan yang penting tak ada penyebab serius yg boleh menyebabkan blog ni terus sepi..





Dipersembahkan pemanis mulut yang lemak berkrim ini sebagai peyambung nafas A Recipe Tester...
Dulu pernah buat sekali kat sini, tapi  kali ni tukar pakai biskut pakai Digestive. Puding ni macam puding Pesona yg ada dalam kebanyakan blog, cuma lain sikit je. Pakai biskut Digestive lebih sedap bebanding pakai biskut cream cracker dahulu. Senang banget membuatnya. Khasiatnya memang tidak dapat dinafikan, mungkin boleh menyamai kalori sebiji BigMac dalam setiap piring..hehehe (sorry.. saya lom bawa gi makmal untuk ukur kalori dia).

Bahan-bahan:
1 bungkus biskut Digestive (tak habis pun tinggal lagi dalam 3-4 leping)
250g cream cheese
250ml dairy whipping cream
1/2 tin susu pekat manis

Cara-cara:
  1. Pukul cream chesse sehingga berkrim (tiada lump)
  2. Masukkan whipping cream dan susu pekat manis. Pukul sampai kembang (dalam 5 minit)
  3. Susun biskut Digestive dalam mangkuk kaserol atau tupperware pun boleh. (Sebab biskut Digestive ni bulat, pandai2 lah susun bagi memenuhi dasar mangkuk - patah2kan biskut letak celah2 ruang antara biskut yg susun sekeping-sekeping)
  4. Ratakan adunan cheese atas biskut. Guna belakang sudu je.
  5. Susun lagi biskut. Ratakan cheese lagi.
  6. Ulang sampai habis (boleh dapat 3 lapisan biskut, ikut saiz loyang)
  7. Sejukkan dalam peti ais minimum 4 jam, semalaman lagi elok. Pastikan peti ais anda bebas durian bagi mengelak kejadian tidak diingini...hehehe


Rupa setelah disejukkan.. Cheese cream tu cepat cair bila keluar dari peti ais..

Tekstur biskut Digestive lebih berserat dan well-blended dgn cheese..

Yummeh!!!

No comments:

Post a Comment