Monday, December 24, 2012

Serimuka

Salam hujung tahun...

2012 bakal melabuhkan tirainya kurang seminggu lagi. Saya kira ini entry penutup tahun ini jika tiada kerajinan mengupdate blog dalam 3-4 hari ini.


Kuih serimuka juadah penutup tahun. Tiada yang istimewa dengan resepi ini kecuali jika rajin membuatnya, akan dapat suai rasa dengan tekak masing-masing..

Saya buat serimuka dua hari turut-turut hehe... kena rasuk dengan jin serimuka..
Hari Sabtu buat yang biasa, hari Ahad buat taruk durian. Orang lain tengah gila buat durian crepe, saya serimuka durian je lah.. Semangat belum kental mahu cuba membuat DC..


versi biasa...



versi durian...


Resepi:

Lapisan pulut:
2 cawan beras pulut - rendam sekurang-kurangnya 1 jam
1 cawan pati santan
1 st garam

- masuk semua bahan dalam loyang
- tambah air sehingga beras pulut terendam 1 cm.
- kukus sehingga masak
- setelah masak dan ketika masih panas, tekan dengan senduk sehingga mampat dan kemas.

Lapisan bawah:
2 cawan pati santan (saya guna santan RM1.50 dan tambah air)
3 biji telur
4 sb tepung gandum
1/2 cawan air daun pandan
1/2 st garam
2-3 ulas isi durian (kalau suka)

- blend semua bahan
- kacau atas api sampai berwap (jgn didih)
- tuang atas pulut dan kukus 30-35 minit


No comments:

Post a Comment