Monday, January 7, 2013

Dorayaki

Selamat Tahun Baru 2013!




Entry tahun 2013 dimulakan dengan menu simple tetapi menarik dan disukai kanak-kanak. Dorayaki aka lempeng Doraemaon... Terlihat hasil air tangan kenalan Jintan Manis yang sungguh menggiurkan. Terus teringin nak buat...

Resepi dari http://airtangansuzie.blogspot.com/2012/11/dorayaki.html:

100gm tepung gandum atau 1 cawan
½ sudu kecil baking soda 
60gm gula halus atau 1/2 cawan
2 sudu besar madu 
2 biji telur 
½ sudu besar minyak masak 
½ sudu kecil esen vanilla

2-3 sudu besar susu segar/cair 


Cara-cara:
1. Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama gula sehingga kembang. (umimans guna blender utk part ni hehe..)
2. Masukkan madu, minyak, dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati. 
3. Masukkan tepung dan baking soda yg telah diayak ke dalam campuran telur. 
Masukkan juga susu segar. Kacau adunan secara kaup balik. 
4. Panaskan kuali yg tidak melekat (non-stick pan) dengan api kecil, masukkan 1 senduk adunan dan biarkan dia mengalir sendiri. Ikut saiz yg dikehendaki. 
5. Masakkan sebelah bawah sehingga berwarna perang, masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak. Ulang sampai habis. 

6. Guna inti kegemaran, saya hanya guna peanut butter..




3 comments:

  1. nice share~ saya dah buat juga~ ^_^ tapi xtau caner nak buat roti jadi gemuk dan gebu~

    ReplyDelete
  2. Saya rasa step yg kena biarkan adunan selama 15 minit sebelum goreng atas pan tu penting utk pastikan tekstur gebu.

    ReplyDelete
  3. Oopss sorry, step tu tak ada dlm resepi di atas. Tapi saya pernah baca kat blog lain yng mengatakan adunan perlu direhatkan 15-30 minit terlebih dahulu.

    ReplyDelete