Friday, October 25, 2013

Spaghetti Aglio Olio


Salam. 

Resepi ringkas tetapi menyelerakan. Mudah disediakan, sedap dimakan. Bahan tak banyak dan mostly bahan instant dah ada kat rumah. Yang terpenting - bawang putih dan minyak zaitun. 2 benda ni jgn ganti dgn benda lain, nanti lari terus prinsip dia. Bagi saya udang yg paling ngam dgn pasta aglio olio ni. Sotong pun ok gak kut. Ayam pun ok... Senang citer apa2 pun boleh lah, paling2 tadak apa pun sosej dan jejari ketam pun bolehlah :)

1/2 bungkus spaghetti - direbus dan ditoskan
5 sb minyak zaitun
5 ulas bawang putih dimayang halus
1 sb chili flakes
1st lada hitam serbuk kasar
1/2 cawan udang dibuang kulit - yg ni ikut suka nak letak 1/2 kg pun takpe
Daun parsley dicincang @ parsley flakes yg kering pun boleh
Garam secukup rasa
Serbuk keju parmesan

Tumis bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan udang, gaul sehingga udang bertukar warna.
Masukkan chilli flakes dan serbuk lada hitam.
Masukkan spaghetti yg telah dicelur. Kacau sebati.
Perasakan garam, nk letak gula sedikit pun takpe.
Akhir sekali taburkan daun parsley.
Taburkan keju parmesan sebelum dihidang.


No comments:

Post a Comment