Tuesday, December 24, 2013

Kek Span Bersalju Keju

Assalamualaikum.



Tiba juga mood mencuba kembali kek span bersalju keju ni.. Pernah buat sekali dulu di sini tapi tak berapa puashati sebab kek span tu tak menjadi sangat, tak naik betul macam mampat. Kek ni juga telah divariasikan menjadi kek keju meleleh yg tengah top sekarang. Bezanya hanya frosting cheese yg lebih cair dan meleleh ke tepi serta kek span yang dipelbagai rasa - vanila, strawberry, cappucino, colat, dll.

Kali ni saya amik resepi dari Yatie. Banyak blog yang menggunaka resepi yang sama. Alhamdulillah, kali ni kek span saya mejadi elok... Saya letak perasa pandan dan tambah pewarna hijau.. Ijonya kek itew!!!


Bahan-bahan :
  • 150 gm tepung gandum*
  • 1 sudu tehbaking powder* (*di ayak bersama)
  • 150 gm gula kastor
  • 5 biji telor gred A
  • 1 sudu besar ovalette
  • 80 ml susu segar
  • 80 ml minyak masak / mentega cair
  • Perisa vanilla/strawberry/coklat/cappucino/dll ikut suka
Cara-cara :
  1. Satukan gula, ovalette dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi (tapi ini terletak kepada kelajuan pengadun masing-masing).
  2. Perlahankan kelajuan dan masukkan susu segar, pukul lagi.
  3. Tuangkan minyak/ mentega cair berselang seli dngn tepung yg di ayak bersama b.powder kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. Bahagikan adunan pada 2 bahagian - kalau nak buat 2 layer, letak perisa yg disukai. Gaul sebati.
  5. Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 7 inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan berasingan loyang dan bakar selama 45 minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180 darjah celcius.
  6. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek... lebih kurang 5 minit... bagi mengelakkan kek kita kempis.
  7. Biarkan kek benar2 sejuk barulah di hias. 
 UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia (250gm)
  • 1/2 cwn susu pekat manis @ ikut kemanisan yg disukai - satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.
UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
Cara menghias kek
  1. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya. (Saya buat satu layer je...)
  2. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
  3. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
  4. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong




No comments:

Post a Comment