Bersarapan bersama keluarga di hujung minggu adalah suatu perkara yang mengujakan. Setelah 5 hari bersarapan di pejabat dengan menu yang sama setiap hari, betapa hujung minggu ditunggu2 untuk bersarapan dengan menu lain atau yang dimasak sendiri.
Semalam saya teringin nak makan nasi lemak buatan sendiri. Tapi segala haiwAn di dalam peti sejuk dah kehabisan. Tak mahu pula sambal ikan bilis. Jadi setelah letak nasi (beras basmathi, santan kotak, daun pandan, halia) dalam rice cooker, saya keluar mencari haiwan bersesuaian utk nasi lemak saya. Hajatnya nak buat ayam masak merah sahaja tapi tiba2 bila di kedai barang basah, teringin nak buat sambal udang pula. Sebenarnya saya dah lama 'tak ada perasaan' pada sambal udang tapi entah kenapa pagi tu perasaan datang balik. Hehe..
Sambal udang:
500g udang - saya tak buang kulit, hanya potong janggut
15 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar merah
3 ulas bawang merah
1 cm halia
2 sb santan pekat (optional)
1 asam keping
3 sb sos cili
Garam dan gula secukup rasa
Blend cili kering, bawang (besar, putih dan merah) dan halia.
Tumis bahan blend sehingga pecah minyak.
Masukkan garam dan asam keping.
Masukkan santan daan biarkan seketika.
Masukkan sos cili dan gula. Kacau hingga pekat. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat.
Masukkan udang dan masak sampai udang masak.
Sesuaikan rasa dan tutup api.
Puas dapat makan nasi lemak buatan sendiri dengan sambal udang... Selalunya kalau dah makan macam ni utk sarapan (sarapn kul 10++ pagi dah..) boleh skip makan tengahari.. Apa org kata, brunch?? Petang2 baru cari makan lagi.
No comments:
Post a Comment