Hari ini 1 Ramadhan 1436H. Ahlan wa sahlan ya Ramadhan, syukur ke hadrat ilahi kerana dipertemukan dengan Ramdhan Kareem sekali lagi.. Semoga kita dapat melipat gandakan amalan kebajikan dan ibadat khusus, seterusnya beroleh rahmat dan keberkatan di bulan yang mulia ini. Amin ya rabbal alamin..
Apam pisang ni serius sedap. Tak rugi membuatnya yang senang bangat.. Lembut, wangi (bergantung kpd jenis pisang kot..pisang berangan mmg wangi. Dan nampak bintik2 urat pisang macam kek pisang yg kita selalu beli tu). Bintik2 coklat tu pulak sebab letak chocolate rice. Kalau tak letak pun xpe, atau kalau nak letak choc chips pun ok utk lebih rasa coklat. Nak buat jadik apam sebiji pun ok kot..
Saya ambik resepi dari http://mybakingworkshop.blogspot.com/2015/04/apam-pisang.html?m=1
Tapi saya olah sikit cara membuatnya.
Saya tulis semula di sini:
APAM PISANG
Bahan2nya:
250g pisang berangan
280g tepung gandum, diayak
1 sk baking soda, diayak
1/2 sk baking powder, diayak
Secubit garam
90g gula perang
160g susu pekat manis
95g minyak jagung
2 biji telur, gred A
Cara2 membuatnya:
1. Ayak tepung gandum, baking soda dan baking powder.
2. Blend semua bahan lain hingga sebati.
3. Tuangkan ke dalam tepung dan gaul sebati. Tutup dan biarkan selama 20 minit.
4. Panaskan air dalam pengukus hingga mendidih pada api sederhana. Sediakan acuan apam & sapukan dengan sedikit minyak.
5. Tuang adunan 3/4 penuh dalam acuan. Kukus selama lebih kurang 15 minit guna api sederhana. Jika suka apam yang merekah, kukus guna api tinggi.
Saya punya gumuks-gumuks sebab letak adunan hampir penuh acuan..kes nak cepat :)
No comments:
Post a Comment