Mengujakan bukan? Terutamanya di bulan puasa ni. Dah lama nak cuba dessert ni, tapi macam biasalah... belum jodoh :)
Resepi ambil dari mybakingworkshop. Saya copy-paste resepinya di sini:
Custard jelly
Bahan2nya:
A
2 paket konyaku jelly (lain2 perisa) / puding sumi
B
1 kotak susu segar (1 liter)
200g gula kaster
4 sb tepung kastard
C
1 tin jagung berkrim
1 tin kacang merah, toskan airnya
D
Ais batu secukupnya
Cara2 membuatnya:
1. Masak konyaku jelly mengikut arahan pada paket. Tuang dalam loyang & biarkan mengeras. Potong segiempat kecil. Boleh juga digantikan dengan puding sumi yang dipotong 4. Simpan dalam peti sejuk.
2. Dalam periuk sederhana besar, satukan semua bahan B. Gaul rata & masak atas api perlahan hingga agak pekat sedikit. Pastikan sentiasa digaul supaya tidak hangus pada bahagian bawahnya.
3. Kemudian, matikan api & masukkan bahan C. Gaul rata. Tutup & biarkan sampai agak suam atau sejuk sepenuhnya. Masukkan jelly yang disejukkan tadi. Gaul rata.
4. Tuang adunan tadi dalam gelas & masukkan ais batu. Sedia untuk dinikmati.
** untuk A, saya hanya menggunakan agar2 segera nona perisa ros. Untuk B, saya guna 1 tin susu cair dan tambah air untuk dijadikan 1 liter. Saya juga skip kacang merah sebab budak2 tak suka. Rasanya kalau masukkan cendol pun best kan?
No comments:
Post a Comment