Hari pertama puasa saya buat kuih putri ayu yang dah lamaaa saya tak buat. Sampaikan anak saya yg darjah 5 tanya "umi pernah ke buat kuih ni?"... Maknanya masa saya buat dulu samada dia masih kecik atau belum lahir lagi ... :)
Resepi amik dari fb yang ramai org dok share dari page masak-memasak.. Sedap resepi ni dan lembut walau dah semalaman.
Bahan2:
250g tepung gandum
1 st baking powder
4 biji telur
250g gula kastor
1 sb ovalette
50ml air pandan
200ml santan pekat (guna santan kotak)
Sedikit pewarna hijau
Kelapa parut gaul dengan garam dan sedikit tepung ubi (supaya melekat bila kukus)
Cara2:
Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang dan putih.
Masukkan santan, air pandan dan tepung.
Pukul lagi hingga gebu.
Masukkan pewarna dan kacau sebati.
Sapu acuan dgn minyak.
Masukkan sedikit kelapa parut ke dlm acuan dan tekan bagi padat.
Sudukan adunan sehingga memenuhi acuan.
Kukus 7-8 minit.
No comments:
Post a Comment