Wednesday, July 17, 2013

Ikan Percik - Kelantan Style

Salam..

Percik dan Kelantan memang tak dapat dipisahkan... Ada 2 jenis kuah percik kat Kelantan - putih dan merah. Yang saya tahu bezanya yg putih tak guna cili kering, yang merah guna cili kering. So yang putih memang tak pedas la..



Yang saya buat ni versi merah..

RM2 santan (kalau  guna santan perah sendiri, ambil yang pekat sahaja)
6-8 tangkai cili kering - rendam
5-7 ulas bawan merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 keping asam keping
1 batang serai

Cara-cara:
1. Blend cili kering, bawang merah, bawang putih, halia sampai lumat.
2. Masukkan santan dan bahan blend ke dalam kuali/periuk. Kacau hingga mendidih.
3. Masukkan asam keping dan serai.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Teruskan mengacau sampai pekat dan pecah minyak.

Boleh digunakan untuk ayam atau ikan. Kalau nak simpan frozen pun bolehkuah percik ni, tahan sampai sebulan.

Saya just grill ikan menggunakan pemanggang ajaib. Angkat dan curah kuah atas ikan. Ada yang suka lepas curah kuah percik atas ikan/ayam, gril balik sehingga agak kering.

No comments:

Post a Comment