Semalam buat puding roti sebagai juadah pemanis mulut berbuka puasa. Juadah ni juga sebagai bekal anak sulung bawa balik ke asrama. Maklumlah di bulan puasa ni, tiap-tiap minggu anak2 asrama dibenarkan balik ke rumah pada hujung minggu untuk bersama keluarga. Bagi yang tinggal tidak jauh dari asrama, peluang ni tak akan ditolak oleh murid (juga ibu-bapa murid :) ), tapi bagi yg tinggal berjauhan nun, agak berputih mata tengok kawan-kawan balik tiap2 minggu. Bersabarlah wahai anak...
8 keping roti
500 ml susu segar *
2 biji telur *
1 st esen vanila *
2 sudu besar butter dicairkan (kalau nak kiub kecil2 pun boleh)
3 sudu besar kismis
1 sudu teh serbuk kayu manis (kalau suka)*
Bahan sos kastad:
1 tin susu cair
1/2 tin air
2 sudu besar tepung kastad
4 sudu besar gula
1/2 sudu teh esen vanila
Cara-cara:
- Campurkan bahan bertanda * dan kacau sehingga gula larut.
- Carik-carikkan roti ke dalam adunan dan kacau rata.
- Masukkan kismis dan butter.
- Biarkan 10 minit dan bakar selama 30 minit 170 darjah celcius atau sehingga permukaan puding kekuningan.
- Untuk membuat sos, kacau semua bahan di dalam periuk, dan didihkan sehingga pekat dam masak.
- Semasa menghidang, tuangkan sos kastad ke atas puding yang dipotong di dalam piring.
No comments:
Post a Comment